Kennel Daneskjold
Working Malinois

Vi, Margit Jensen og Finn Bertelsen startede i 1985 med tervueren, som vi trænede DCH´s program med. Finn med Mikkel (tervueren han) og Margit med Donna (Arbie, tervueren tæve). De blev begge hurtigt A-hunde i DCH. Donna nåede at blive mor til vores A-kuld.

Så blev der mulighed for at træne IPO, men vores tervuerenhavde ikke de egenskaber, der kræves til IPO. Vi fik at vide malinois skulle være bedre og skiftede til malinois. Dog var vi uvidende og kom til at købe fra udstillingslinier, hvilket heller ikke gav resultat. Vi lavede B, C, D og E kuldene på vores udstillingsmalinois.

Vi ville så prøve at parre vores udstillingsmalinois med brugslinier og lavede F og G kuldene, hvilket i øvrigt ikke gav hverken rigtige brugshunde eller rigtige udstilllingshunde.

Vi endte ved et tilfælde i 1993 i Holland på en af Hollands daværende største brugskenneler, Kennel Halusetha's, ejet af Sonja og Hans van Rossum. Hans var tjenestehundefører ved forsvaret og havde flere gange vundet de Hollandske mesterskaber for politihunde, KNPV, men med hunde uden FCI papirer. Hans var begyndt at opdrætte malinois med FCI-papirer og blev nummer 2 ved de hollandske mesterskaber i KNPV med FCI-stambogsførte Lando (billedet til venstre, Hans og Lando) i 1995. Desuden blev Hans med tæven Ika hollandsk mester i IPO 3, både for belgiske hyrdehunde og for alle racer. Sonja vandt i 1998 VM for belgiske hyrdehunde i IPO 3 med en søn af Ika, Halusetha's Igor.

Det kom til at vende op og ned på vores forestillinger om brugshunde. Halusetha havde på daværende tidspunkt 17 malinois af brugslinier. De kom alle én ad gangen ud fra deres hundegårde og kom os glade og særdeles frimodige i møde. Det var arbejdsglade og driftstærke malinois. Der var ingen "reserverede" malinois, kun åbne og glade hunde. Det overbeviste os straks, for det var jo lige alt, hvad vi ønskede os af en malinois. Det fik os til at starte forfra med malinois, denne gang overbevist om, at det var det rigtige, vi gjorde - og det skulle senere vise sig, at det blev det rigtige valg.

Det blev til flere hunde fra Halusetha, bl.a. Halusethas Bobby som Finn blev Nordisk Mester med i IPO 3 i 1997, 1998 og 2000 , 2 gange no. 2 ved DKK´s IPO-DM og 6 gange deltager til VM.

 

 

 

Fra Hans fik vi også Snake, som Margit trænede op til IPO 3. Snake blev stammoder til vores brugs-malinois-opdræt. Snake er en af de tæver i verden, som har haft flest hvalpe med til IPO-VM. Der kan nævnes Halusethas Dunder, Halusethas Diego, Daneskjold Hasse, Daneskjold Hard, Daneskjold Jackpot, Daneskjold Joker, Daneskjold Lobo, Daneskjold Luna og Daneskjold Lupus.

Snake er nævnt på hjemmesider verden over, som en af de mest kendte og succesfulde avlstæver.

 

 

Daneskjold Hasse (Körung 2 i DMC, den tyske malinoisklub), ejet af John Danielsen og Daneskjold Lupus, ejet af Wassilios Broumas, er to meget brugte avlshanner i Tyskland og andre lande. Daneskjold Nero (billede til højre), ejet af Torben Christensen, er efter sin flotte Körung 2 i DMC, også ved at komme ind i avlen i Tyskland, Østrig, Sverige m.fl.

 

 

DKK´s IPO-DM er 3 år i træk blevet vundet af malinois fra Daneskjold. I 2003 af Ulrik Jonassen med Daneskjold Uzi (nedenunder til venstre sammen ejeren af Daneskjold Unkas, Danny Craig, USA), i 2002 af Henrik Hjort med Daneskjold Lobo (nedenunder i midten sammen med no. 3, Lene Geisler med Daneskjold Luna og no. 5, Jens Dammann og Daneskjold Indy) og i 2001 af Tommy Eskildsen med Daneskjold Hard (nedenunder til højre).

 

Vi har hunde, som klarer sig godt som redningshunde og i det danske politihunde program. Daneskjold Pippi, ejet af Carina Graversen, er på beredskabets udrykningshold og har deltaget ved VM for redningshunde. Daneskjold Sherif (Magnus), ejet af Jan Lindgaard blev no. 2 i Politihundeforeningens kriminalklasse 2002 og no. 3 i Nordisk Skydd 2003.

Nordisk mester i IPO 3 2003 blev Daneskjold Oliver, ejet af Lone Nielsen (til venstre).

 

Daneskjold Jackpot, ejet af Henk Bruggeman, blev Hollandsk mester i IPO 3 alle racer i 2003 (til venstre).

Daneskjold Joker, ejet af Karl Kührer, blev Østrigsk mester i IPO 3 for BHH og vicemester for alle racer (til højre).

Daneskjold Jupiter, ejet af Achim Hilger, er politi-tjenestehund i Tyskland, kendt for sit mod og for sin næse til at finde bomber og narkotika.

 

IPO-VM

Daneskjold opdrættet har også haft stor succes ved IPO-VM. John Danielsen med Daneskjold Hasse (billedet til venstre) blev i 1998 no. 6 ved FCI IPO-VM og no. 8 ved IPO-VM for BHH i 1999. Daneskjold Lupus, ført af Wassilios Broumas, blev no. 5 til FCI IPO-VM 2001. I 2002 blev Daneskjold Oliver, ført af Lone Nielsen, no. 3 ved FCI IPO-VM og Tommy Eskildsen med Daneskjold Hard blev no. 9. Ulrik Jonassen med Daneskjold Uzi blev i 2003 no. 5 ved FCI IPO-VM.

 

 

 

Vores opdræt kulminerede i 2002 ved DKK´s udtagelse til FCI´s IPO-VM, hvor alle 5 udtagne til det danske landshold var malinois fra Daneskjold. De 5 præsterede at vinde sølv til Danmark for hold, og individuelt blev Lone med Daneskjold Oliver no. 3.

Som en erkendtlighed gav DKK´s brugshundeudvalg sølvvinder pokalen til os i eje og erindring.

 

Samme år gav vi interview til DKK´s blad Hunden, og der kom en dejlig artikel ud af det, som gav udtryk for det vi står for i vores opdræt og i vores træning af malinois.

Men det var ikke nok. DKK overrakte os i 2002 DKK´s æresnål i guld for fremgangsrigt opdræt af malinois.

Man kan sige, at vi har fået opfyldt vores mission, nemlig at vise malinois frem som en fremragende sportshund i Danmark, og man kan sige at det er lykkedes til fulde.

I 2003 var 8 ud af 89 deltagere ved IPO-VM for belgiske hyrdehunde , opdræt fra vores kennel. Daneskjold Indy for DK, Daneskjold Lobo for DK, Daneskjold Luna for DK, Daneskjold Oliver for DK, Daneskjold Lupus for Grækenland, Daneskjold Joker for Østrig, Daneskjold Jackpot for Holland og Daneskjold Rambo for Sverige. Endelig deltog Finn selv med vores Bryan vom Haus Mecki, en søn af Daneskjold Lupus.

Det seneste topresultat blev leveret af Henrik Neumann med Daneskjold Turbo, der opnåede en flot 4. plads ved VM IPO 3 for belgiske hyrdehunde 2005.

For nuværende skyder der mange nye brugskenneler op i Danmark, og der bliver importeret mange malinois, så målet er nået. Vi er glade for den udvikling og håber, det forsætter til malinois når samme niveau og popularitet som sydpå. De andre nordiske lande har også gang i populariteten af brugsmalinois, så det skal nok gå.

Tak til Hans van Rossum, Kennel Halusetha, Holland, som indviede os i brugshundeverdenen i begyndelsen af halvfemserne. Tak til Hans for sin store tålmodighed med os, da vi var nybegyndere.

På grund af de danske krav om udstilling for at opdrætte, henviste Hans os til den tyske malinoisklub, hvor vi kom i kontakt med Heiner Bruuns, kennel von der Wautz. Heiner anbefalede os at bruge Arek von der Wautz til Snake, og der kom et godt brugskuld, hvor især kan nævnes Daneskjold Hasse, som er kåret i DMC og har været anvendt meget i avlen. Dermed var vi godt i gang med vores malinoisopdræt.

Tak til Heiner Bruuns, som også var os en god rådgiver i spørgsmål om opdræt.

Vi vil også sige stor tak til alle jer, som har været- og er med i arbejdet med fremvisning af vores malinois både i Danmark og ude i den store verden.

Nu skriver vi 2010 og vi venter vores kuld nummer 49 og 50. Vi håber på mange gode år og mange gode oplevelser endnu med racen malinois.

Finn og Margit 

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk